Hae tästä blogista

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Suklaafondant ja mariannevaahto

Suklaafondant on suussa sulava lämmin suklaatorttu. Se on mainio päätös aterialle. Itse olen tehnyt fondantteja kahdesti ja selvästi on vielä harjoittelun varaa vaikkakin nyt onnistuin jo paljon paremmin. Fondantin idea on, että se on sisältä lämmin ja sula. On siis minuuttipeliä saada fondant juuri oikean verran kypsäksi. Liian raakana fondant läsähtää lautaselle, liian kypsänä taas oikeastaan koko tortun idea on hävitetty ja maku hivelee lähinnä suklaapiirakan pohjaa... Fondantin seuraksi sopii jäätelö, marjat, kermavaahto, vaniljakastike...jne.

Toistaiseksi parhaan ja helpoimman löytämäni reseptin esittelen tässä. Annoksesta tulee 4-8 fondanttia. Itse sain aikaseksi neljä hieman isompaa. Käytin uuninkestäviä isoja Arabian kahvikuppeja. Silikoonimuffinsivuoat ja muut vastaavat käyvät myös. Kahvikupista fondant on tosin ehkä helpoin saada ehjänä lautaselle, jos haluaa näyttävän lopputuloksen.


OHJE


Suklaafondant

100g  voita
1dl     sokeria
2        kananmunaa
1,5dl  vehnäjauhoja
½tl     leivinjauhetta
1rkl    kaakaojauhetta
100g  taloussuklaata


Mariannevaahto

2dl    kuohukermaa
½ps  Marianna Crush-rouhetta


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen kokoajan vatkaten. Sulata suklaa mikrossa, vältä liikakuumennusta. Siivilöi jauhoseos taikinaan ja lopuksi hieman jäähtynyt suklaasula.
Voitele uuninkestävät kahvikupit voilla ja jaa taikina kuppeihin. Paista fondantteja 9-11 min., kunnes fondant on sisältä pehmeä, hieman sula ja reunoilta kypsä.
Tässä välissä vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää Marianne rouhe vaahtoon. Laita jääkaappiin tekeytymään.
Irrota reunat kupista terävällä veitsellä, samalla näet onko fondant tarpeeksi kypsä. Minulla ensimmäinen ei ollut, sillä se valahti lautaselle liiskaksi. Loput menivät pariksi minuutiksi vielä uuniin. Kumoa fondant lautaselle, mutta älä nosta kuppia vielä pois. Hetken höyrystymisen jälkeen kuppi irtoaa paremmin ja fondant pysyy kasassa. Kun olet poistanut kupin, laita viereen vielä mariannevaahto ja nauti!

Koristeeksi tein sulasta suklaasta ristikkokoristeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti